Generacija '82., abecednim redom;

Zlatan Arnautović (9/4)

Pojačanje pristiglo te godine, do odlaska u vojsku (listopad 81.) standarni član prve momčadi. Postigao dva gola protiv "pjesnika", te gol za bod u Tuzli i jedini za pobjedu protiv Osijeka u Maksimiru.

Milivoj Bračun (25/0)

Zvjezdanov "ekvivalent", samo s druge strane. Obilježio je ovu sezonu s tri poteza; 1. autogol u Titogradu za poraz 0:1, 2. izboren penal protiv Zvezde za 3:0 i 3. "šora" sa Zlatkom Vujovićem na Poljudu i crveni karton obojici.

Snješko Cerin (31/19)

Mučio se prvih desetak kola, ulazio s klupe, zabio samo u golijadama protiv Teteksa i Zagreba. A onda do kraja jeseni, u pet tekmi sedam komada, pa u proljeće još devet! Ukupno 19 golova (13 doma, 6 vani), prvi strijelac lige.

Milan Ćalasan (4/0)

U četiri službena nastupa (jednom krenuo od prve minute, tri puta ulazio s klupe) upisao dvije pobjede (Sloboda 4:0, Osijek 2:1), nerješeno (Olimpija 2:2) i nevažan poraz (Velež 0:1, predzadnje kolo).

E.&H. Dragičević (15/1)

Burazi blizanci, zbunjivali su novinare (tko zna možda i Ćiru), pa se u većini arhive navodi da Hrvoje nema nastup u ovoj sezoni. Mi i dalje tvrdimo da je Emil skupio 13 nastupa i 1 gol, a Hrvoje 2 nastupa, bez gola.

Željko Hohnjec (7/1)

U 5. kolu protiv Teteksa ušao i postigao gol. Onda ga "na karti" nije bilo sve do proljeća i legendarne tekme protiv Zvezde. Do kraja prvenstva još tri puta kreće od prve minute, a dvaput ulazi umjesto Kranjčara.

Eddie Krncevic (1/0)

"Klokan" Eddie je pristigao tijekom proljeća, te upisao 32 minute u zadnjem kolu, kad ulazi u igru kao zamjena nedovoljno oporavljenom Deveriću. Stigao u Zagreb u proljeće 1982., pa zadnjih desetak kola "grijao" klupu.

Marko Mlinarić (33/2)

"Mlinka" je imao najviše nastupa u sezoni - čak 33. Dva gola i "mali milijun" asistencija. Dirigirao igrom naše momčadi, dovoljno je pogledati ocjene protiv Zvezde (9), Osijeka (8), Vardara (8), Hajduka (8)... Jel treba još nešto više?

Zoran Panić (23/8)

Igrao samo tu sezonu u Maksimiru, ali odlično. Počeo s dva komada Zvezdi u Bgu, pa opet dva isporučio "Pjesnicima", jedan Rijeci i Želji. U proljeće dodao još jedan Riječanima i Osječanima, ukupno osam komada.

* neizostavni članovi ove generacije su i Srećko Bogdan i Tomislav Ivković, koji su bili na služenju vojnog roka, pa shodno tome nisu imali niti jedan nastup u prvenstvu 1981/82.

Radimir Bobinac (2/0)

Ako mu je u sezoni 79/80 promaknulo osvajanje Kupa (nije ubilježio niti jedan nastup), nije naslov prvaka dvije godine kasnije. 14. kolo, protiv Želje, započeo utakmicu, a kolo kasnije ušao s klupe (Radnički).

Davor Braun (2/0)

Poveznica 67. - 82., "Čarlijev" sin, sudjelovao je u bodu na Karaburmi (počeo utakmicu, zamjenio ga Bošnjak), te u pobjedi u Skoplju (ušao umjesto Emila Dragičevića). Tekma u Bgu mu je ujedno i debi u plavom.

Borislav Cvetković (9/1)

Nestašni Boro je bio čvrsto "zabetonirani" član prvih 11 na početku sezone. U 5. kolu zabija gol Teteksu, a u 9. kolu zabija i šaku u glavu igrača Partizana. Ovaj drugi "pogodak" ga je koštao crvenog kartona. Slijedi kazna i odlazak u vojsku.

Branko Devčić (3/0)

Branku Devčiću je sezona 1981/82. bila oproštaj od plavog dresa, nakon skoro desetljeća igranja u njemu. Sudjelovao je u naslovu prvaka - 90 minuta protiv Slobode, te kao zamjena protiv Teteksa i Budućnosti.

Drago Dumbović (6/0)

Još jedan "proljetni" povratnik iz JNA. U šest nastupa, odnosno ulazaka s klupe nije imao tu sreću da postigne (pokoji) pogodak. Nema veze, zabio ga je kad je trebalo, dvije godine ranije u finalu Kupa :-).

Čedomir Jovičević (1/0)

Došao među plave 1972. u generaciju Zambate, Rore, Ramljaka, Blaškovića, pa desetljeće kasnije s "tri banke" na leđima ugradio "kamenčić" u naslov prvaka. 5 kolo, Teteks, pobjeda u Maksimiru - 4:0.

Marin Kurtela (6/0)

Loto rječnikom rečeno; 3, 4, 11, 15, 30 i dopunski 34. Prevedeno - to su kola kad je "Brko" nastupio u prvom sastavu od početka, odnosno "dopunski" kad je u zadnjem kolu, na proslavi, ušao u igru umjesto ozlijeđenog Bračuna.

Mladen Munjaković (3/0)

"Munja" je u šampionskoj sezoni upisao samo tri nastupa, bez pogotka - 7.kolo počinje protiv Zagreba, ali ga zamjenjuje Cerin. 9.kolo, protiv Partizana, ulazi umjesto ozlijeđenog Zajeca, a u 11. kolu protiv Osijeka umjesto Kurtele.

Marijan Vlak (32)

1974. kad je došao u klub tu je bio Šarović, pa nakon toga Stinčić. Onda par sezona borba za "jedinicu" s Ivkovićem. I napokon Ćirinim dolaskom, te Ivkovićevim odlaskom u JNA, sve se poklopilo - 32 nastupa i naslov.

Dragan Bošnjak (30/2)

Izuzetno zahvalan "kotačić" u plavom stroju. Među plavima proveo pet sezona i osvojio dva kupa i naslov prvaka. Odigrao čak 30 tekmi u ovoj sezoni, stigao i dvaput poentirati, protiv Zagreba (7:0) i Vojvodine (1:3)

Petar Bručić (32/2)

Legendarni "plavi motor" Pero je u zadnjoj sezoni među plavima osvojio naslov. Nema toga što nije igrao (veznog, desnog beka, lijevog beka, kaj god treba). Zabio Sarajevu i Veležu, briljirao na Poljudu.

Zvjezdan Cvetković (26/3)

Standarni lijevi bočni, ugradio čak 26 nastupa u naslov prvaka. Dvije tekme je propustio zbog kartona, a zbog ozljede i završnicu prvenstva (zadnjih 6 kola). Postigao jedan gol Radničkom i dva Sarajevu.

Stjepan Deverić (25/11)

"Turopoljski top" je puknuo ove sezone 11 puta. Zabijao je za pobjede i protiv Partizana (1:0) i Hajduka (2:1), a posebna zanimljivost - kad god je Štef zabio, plavi nisu izgubili (osam pobjeda + remi na Kantridi).

Ismet Hadžić (16/0)

Pokojni "Hadžija" je po povratku iz JNA čvrsto ugrabio dres prvotimca i nije ga ispuštao cijelo proljeće (zbog kartona propustio samo Osijek). Kad je Zeko kretao u nezadržive prodore, onda je on "malo pripazio" u obrani.

Zlatko Kranjčar (17/12)

Glavni dinamov "proljećar". Iz vojske se "Cico" vratio nabrijan 100% na sat, čemu zorno svjedoči 12 golova u 17 tekmi. "Prelomio" prvenstvo između 27. i 31. kola, kad je u pet utakmica zaredom bio strijelac.

Zvonko Marić (3)

Započeo prvenstvo na golu (OFK, Zvezda) i još jednom (u Sarajevu) ušao umjesto Vlaka. Prvo kolo prvenstva i utakmica protiv "Romantičara" mu je ujedno bio i debi u službenim nastupima za plave.

Džemal Mustedanagić (29/0)

"Džemo" neće po dobru pamtiti početke ove sezone. U prvom kolu jeseni promašio penal za pobjedu nad OFK-om, a prva četiri kola nastavka propušta zbog slomljenog rebra. Sve prije i poslije toga - besprijekorno.

Velimir Zajec (28/1)

"Med i mlijeko". Kapetan. Strijelac samo jednog jedinog gola u ovoj sezoni. Na Poljudu , Hajduku, odmah na početku da pokaže tko je gazda. Bezbroj "slaloma", bezbroj presječenih lopti, bezbroj osmica i devetki ocjena.

Share this page