Nakon što je kolega "provjetrio svlačionicu", odnosno facebook grupu naših stranica, razmišljao sam kako je to završena priča i da se okrećemo domicilnoj priči zašto egzistiramo - NK Dinamu. Međutim ne da mi vrag mira nakon jedne Dalićeve izjave izrečene u utorak nakon tekme. Netko je na fejsu napisao kako je nemoguće da je Dalić kriv kad ide loše, a za dobre rezultate su zaslužni igrači. I ispalo je da tu priču, među inima, potenciramo i mi. To je klasična zamjena teza po principu "drž'te lopova". Ajde malo razmislite i prisjetite se tko je bio najzaslužniji za uspjeh na SP-a. "Ponizan, a velik" kočoperilo se na jumbo plakatima s Dalićevim likom. Iskakao je iz paštete, snimio više reklama nego što ih ima Coca Cola. I sve je bilo divno i krasno dok ga je mazio rezultat. A kad ga "karta ne ide" (u zadnje vrijeme počesto) nije se libio prozvati javno (a tkogod se profi bavio sportom zna da veliki treneri to ne čine) bilo Perišića, Kramarića, Petkovića ili prije dva dana Livakovića (to je ta izjava koja mi je uznemirila "crve u guzici"). Ni riječi o nevađenju Roga na poluvremenu (koeficijent da će dobiti drugi žuti je bio oko 1.01) ili Ivana "nemorem stajat na nogama" Perišića. Nego od dve rečenice koje je složio, triput je naglasio Livijevu grešku. Istog tog Livakovića kojeg si digao iz kreveta s koronom da ti spašava dupe. Trebao si biti ponizan i započeti sa Slugom ili još bolje Lovrom "ne branim godinama" Kalinićem. Mogao si za njega dati isto "stručno" objašnjenje kao i za malog Bradarića - "to je njegov stadion, nek igra". No, neću se više baviti igračima i formacijama, to je kolega sve već manje-više objasnio. I još važnije - obrazložio. Kao što su i oni koji se ne slažu s nama to napravili s druge strane. I nitko od njih nije letio sa našeg fejsa, niti hoće. Ali kada dođe "padobranac" i jedino što zna sročiti je "kmečite" ili u slučaju Dinama napiše "MCOIS" ili "Vi ste tovari" (kontekst uopće nije važan) - Arrivederci. Ja znam da bi mi bili puno više obljubljeni da se vodimo "ne talasaj" politikom, poput 99% Zgb novinara. Da nam ispadaju bomboni iz usta o Daliću, da vidimo jedino njegovu "poniznost" i "porijeklo". Jer nemojmo se lagati itekako među obožavateljima lika i djela spomenutog izbornika najglasniji su oni koji su nogometno neuki, ali ih ushićuje mjesto rođenja i junačka desnica na srcu. Kao što je jedan iz te mase svojedobno izjavio "Više volim da Hrvatska s Kranjčarem na klupi izgubi, nego da s Katanecom pobijedi". I eto - on je veliki Hrvat, a mi smo mali hrvati (namjerno malo slovo) jer eto diramo u njegovo veličanstvo Zlatka Dalića. Nećemo se sad busati u prsa i navoditi koliko smo proputovali s tom (ne bi vjerovali - našom) Hrvatskom i gdje smo bili '91. Samo smo bili - ponizni :-).

Pošto je do sada zasigurno ovaj kilometarski uvod (da, sorry, tek sad prelazimo na "glavno jelo") odbio one koji će opetovati "kolko si napiso, a sumljam da je tako", nastavljamo u revijalnom tonu (čitaj: idu činjenice). Dalić je drugi na svijetu, igrao je finale Azijske lige prvaka. Bravo, to ostaje za sva vremena. Dao Bog da osvoji(mo) i Euro iduće godine. U nama će (opet - vjerovali ili ne) imati najveće navijače. Zapravo ne on, nego HR repka. Imamo pitanje za vas - je li Dalić toliko bolji, pametniji i stručniji od njegovog prethodnika Čačića? Vaše mišljenje? Ili možda ipak smatrate i da je "trunčica" sreće odigrala svoju ulogu u ovoj priči? Da, znamo da "sreća prati hrabre", "sreću treba isprovocirati" itd,itd., ali opet - Čačić, odnosno Perišić pogodi stativu u 117. minuti, Strinić izgubi loptu (zamislite da je to napravio npr. Pivarić, pardon, "Plivarić") i u kontri Quaresma zabije gol. I Portugalci odu do kraja, "Mi Hrvati" - doma. S Eura 2016. Bez poraza. Pa u kvalama u prvih pet tekmi osvojiš 13 bodova i onda dobiješ gol u 90. minuti i od Islanda i od Finske. I umjesto komotnog plasmana na SP, dobiješ "nogu u guzicu". I tko se više sjeća da zbog "kravala" protiv Češke na Euru si igrao i protiv Bugara i Turaka i Islanda na praznom Maksimiru. I da si, kao i Dalić, preuzeo "vrući krumpir" od posrnulog Nike Kovača i s dvije pobjede odveo HR na Euro. Na kojem si izgubio od Portugala. A nisi izgubio niti jednu u 90 minuta. Kao što Dalić nije niti jednu na SP 2018. poslije grupe dobio u 90 minuta. Nula od četiri. Vratimo se malo na zamjenu Čačić - Dalić. U kolektivnoj memoriji je ostalo da je Dalić preporodio momčad, te zgazio Ukrajince. I to u Ukrajini, jebote! Nagradno pitanje - koliko igrača je "Ponizni" (tekma protiv Ukrajine) promijenio u odnosu na "RTV tehničara" (zadnja Čačićeva tekma)? Pet, osam? Ne, Lovren umjesto Pivarića i Badelj umjesto Brozovića. Dvojica. Od toga 50% zbog ozljede "Broza". Čak su mu i zamjene bile - Pašalić i Rog. Još jedna "demistifikacija" - nije Dalić "otkrio" Pašu i Niksija, već ih je "Čačke" zvao u repku. I još jedna - nije Dalić uzviknuo "Heureka" kada je stavio našeg spasitelja Kramarića u prvih 11 protiv Ukrajinaca. "Krama" je igrao i neslavnu tekmu protiv Finske, i to čak 81 minutu. Onda nije zabio, par dana kasnije je, i to je to. Ne postoji Djed Mraz, lagali su vam. Može slijedeće pitanje - mjesec dana nakon "mitske" Ukrajine, igramo dokvalifikacije protiv Grka. Koje zamjene Dalić radi u momčadi? Pazi sad - na terenu nema više Badelja, Mandže, Pivarića i Roga. Ali su zato tu Kalinić, Rebić, Strinić i Vlašić. Samo mi vidimo "plave" i "bi(je)le" (ne miševe)? Svi smo krvavi ispod kože, zar ne? Na terenu - rapsodija. Ivan "ne podnosim Čačića" Perišić leti, zabija, Luka dirigira, 30.000 ljudi na tribinama "grmi". To je točno 30.000 više nego što je Čačić imao iza sebe u prve dvije tekme kvala, odnosno skoro 25.000 više nego u odlučujućoj utakmici protiv Finske koja se igrala - na Rujevici. 

Stiže SP. Poučen iskustvima svojih prethodnika - kad grmi (ipak) dinamovci kolo vode. Pod Ćirom '98. je na utakmicama SP-a nastupalo između sedam i devet dinamovaca. Pod Jozićem 2002. to pada na pet, pod Ottom 2004. na četiri (i jedan od njih je Butina zbog ozljede Pletikose, de facto - trojica), u tom tonu se nastavlja i pod Cicom 2006. i Bilićem 2008. Indikativni su rezultati u tom periodu. Na Euru 2012., u najtežoj grupi ikad, Bilić postiže relativno dobre rezultate, s 7-8 bivših igrača "plavih", Kovač 2014. i Čačić 2016. dižu to još za "oktavu" više na/sa 8-9 naših igrača. Sve kulminira s Dalićem u Rusiji - Viceprvaci svijeta su, osim u finalu(8), u svim ostalim utakmicama igrali "podvučeno plavim" - Nigerija, Argentina i Island po devet, a Danska, Rusija i Engleska po 10 "blue playera". Da bi dvije godine kasnije gledali sliku "osam bivših igrača Hajduka na Poljudu". A na terenu "čak" petorica "naših" - Livi, Lovren, Luka, Kova i Rog. I svatko sa svojim križem - Livi kikser ne izlazi sa crte, Lovren - taj tek kiksa, Luka - "ne sjećam se", Kova - najgori igrač ikad, Rog - kriv za poraz (uz Livija, naravno). Prije toga paljba po Vidi, Badelju, Petkoviću... A najgore je što 90% paljbe dolazi od "mangupa u vlastitim redovima". Da li si možete zamisliti da ST novinari ili puk "dalmatinski" razapnu Bradarića zbog reakcija kod prva dva portugalska gola? Nije ništa kriv? Ajde pogledajte još jednom snimku. Ili Lovru Kalinića kad "popije" pola tuceta od Španjolaca (i btw - zabije autogol!)? Ili "nevidljive" Pašalića i Vlašića protiv Šveda ili Francuza? Nema šanse. Pa ako "novinar XYZ" to ne želi/smije napisati zbog mira u kući, mi hoćemo/moramo. Jer mi smo prije svega stranica o Dinamu i on nam je broj jedan. Mi nismo pravi Hrvati? Zijev...

I za kraj - mali pogled u prošlost, odnosno Dalićeve rezultate u HNL-u. Prvi gol u njegovoj trenerskoj karijeri, mu je 18.09.2004. zabio - Luka Modrić! Zbilo se to u pobjedi Intera nad Varteksom 3:2. U slijedećim sezonama je u 12 tekmi protiv Dinama izgubio - 12 puta. Primio 41 gol, odnosno više od tri po utakmici. Kuže ga je dobio pet puta, "Tanac" triput, Soldo i "Kljuno" dvaput. "Joža" mu je dvaput "petardu" ubacio u Varaždinu (a nije da su bili u raspadu. Varteks s Jertecom, Pokrivačem, Šafarićem, Benkom, Melnjakom, Posavcem, Novinićem...), Soldo u dvije tekme je "Poniznog" ponizio s 10 komada (tad je Dalić vodio Rijeku. Ni ta Rijeka nije bila za baciti - Žilić, Vučko, Jakirević, Sharbini, Đalović, Štrok, Bule, Šafarić, Jertec...), a u slijedećem prvenstvu je šest komada (u jednoj utakmici) dobio i od Jurčića, sa Slaven Belupom. Dalić je s Varteksom osvajao 3. (18 bodova iza Rijeke, 30 iza nas) i 8. poziciju, s Rijekom 4. i Slavenom 7. Ništa spektakularno. Za razliku od HR kupa gdje je u sezoni 05/06 izgubio finale od Rijeke, a u slijedećoj sezoni proslavio NK Konavljanin od kojeg je ispao u 1/16-finalu. S NK Rijeka je dobio tri komada od "neugodne" Segeste (trener Srećko Bogdan), a s NK Slaven Belupo šest komada od "svog" Varteksa (trener Besek). U Europi je to druga priča. Hm, lažemo - nije. Sezona 05/06 s Varteksom izbacuje Tiranu (5:3, ukupno), da bi u 2.kolu Intertoto kupa u zadnjoj minuti izbjegao ispadanje protiv finskog Inter Turkua (ukupno 6:5), te u 3.kolu dobio pet komada od Lensa. kaj je najgore, to mu je uvjerljivo najuspješnija EU sezona. Iduće godine ispada s Varteksom od Tirane (1:3 ukupno), a za kraj i s Rijekom od makedonske Renove (0:2 ukupno). 

I ne plašite se - bit ćemo dobri na Euru. Kak znamo? Jednostavno, prepametan je Dalić da mu okosnicu ne bi činili Livaković, Vrsaljko, Vida, Lovren, Uremović, Brozović, Kovačić, Modrić, Petković, Kramarić... Pošto oklada?

Share this page